Trädgårdstips!

jun 11, 2012 by     Kommentarer inaktiverade för Trädgårdstips!    Posted under: Trädgårdstips

Som din vän i trädgården ger vi dig här några användbara tips inför sommaren. Hör gärna av er om det är något ni undrar som inte finns med.

Juni månad

Juni är den första riktiga sommarmånaden. Trädgårdarna och växterna på uteplatserna är fortfarande fräscht gröna men de blir mer och mer färgglada dag för dag. Även om det finns mycket jobb som skall göras i trädgården, så ta dig tid och sätt dig bekvämt tillbakalutad och njut av den varma solen och alla de nya färgerna och dofterna i trädgården.

Gräsmattan

 • Om du inte gått över gräsmattan än, är det dags att göra det nu. Ta bort fläckar av dött gräs och så på nytt.
 • Om det finns mossa i hela gräsmattan så behöver den luftas. Sprid ut lite gräsfrön av en typ som gillar skugga.
 • Efter luftning och eventuell nysådd kan du rulla över allt med en trädgårdsvält.
 • Kantskär gräsmattan. Det gör du lättast när gräsmattan är fuktig.
 • Glöm inte att gräsmattan behöver klippas regelbundet vid denna tiden på året.
 • Gödsla gräsmattan en gång per månad med N-P-K gödselmedel för att hålla den i gott skick.
 • Vattna gräsmattan regelbundet under långa perioder av hetta och torka.

Friskvårda växterna

Så här års frodas skadeinsekter och sjukdomar. Ju förr du upptäcker och åtgärdar dem desto mindre blir angreppen längre fram. Håll efter lus och mjöldagg som skadar rosornas blad och knoppar och var vaken för sjukdomar på perennerna.

Frisera tidigblommande buskar

Frisera och klipp bort stjälkarna med vissna blomrester från  syrener och andra tidigblommande buskar så fort de blommat över. Det befrämjar nästa års blomning.

 


Maj månad

 

 • Dags för de första sådderna i grönsakslandet. Dill, persilja, morötter, palsternacka och sockerärter kan sås så fort jorden reder sig, det vill säga då den värsta vinterblötan har torkat upp.
 • Sprid ut ett långtidsverkande gödsel över gräset. Vänta med att städa upp gräsmattan tills gräset har grönskat ordentligt, då tål det lite hårdare krattning. Har du mossa är våren rätt tid att bekämpa den. Ogräset ska också bekämpas på våren när ogräset är som frodigast och växer snabbt. Sprider man till exempel Weibulls Kombi som innehåller både gödsel och ogräsmedel tar ogräset detta till sig snabbare vid denna tidpunkt på året. Det kan finnas anledning att vattna gräsmattan även under sen vår/tidig sommar när väderleken är solig med torr kraftig vind som ger en hög avdunstning.
 • Plantera, plantera, plantera! Tidig plantering är hur bra som helst för alla vedartade växter, träd, buskar, rosor, barrväxter och häckväxter. Ju mer tid de får på sig innan den verkliga sommarvärmen kommer, desto bättre hinner de acklimatisera sig under det viktiga första året.
 • Ju tidigare du tar itu med ogräset, desto mindre besvär har du av det senare i sommar. Gräv bort alla stora ogräsplantor som du ser, och luckra öppen jord i rabatter och köksväxtland ofta med en klohacka så att inte fröogräset får fäste.
 • Björken bestämmer när du ska beskära rosorna för när dess blad är stora som musöron är det dags. Detta är en gammal regel som fortfarande gäller.

 

Glöm nu inte att verkligen njuta av din trädgård!

Kommentarer är stängda.